Melkrobot op "De Voskuilen"

Op "de Voskuilen" wordt sinds maart 2006 gemolken met de Lely Astronaut melkrobot A2. Sinds 4 december 2023 melken wij met een Lely Astronaut melkrobot A5

. Deze robot bestaat uit een melkbox met de melkapparatuur, een krachtvoerautomaat en een besturings- en managementsysteem. De robot is de hele dag beschikbaar voor het melken. Omdat er verschil tussen koeien zit, zal de melkrobot alleen melken wanneer dat nodig is.

melkrobot

De koe betreedt de melkrobot aan de zijkant van de box. Via een responder aan de halsband van de koe herkent het systeem het dier en automatisch wordt gecontroleerd of de koe mag worden gemolken. Als dit inderdaad het geval is, beweegt de robotarm zich onder de koe en wordt het dier door een speciaal uierreinigingssysteem voorbehandeld. Daarbij worden spenen gereinigd en gestimuleerd.

De robotarm sluit vervolgens de melkbekers een voor een aan. Door grote vrijheid van bewegen voelt de koe zich op zijn gemak. Trapt een koe een beker af, dan corrigeert de robotarm dit door onmiddellijk opnieuw aan te sluiten.
Na afneming van de laatste beker worden de spenen gedesinfecteerd. Vervolgens verlaat de koe de box door het open gezwenkte hek, en is de robot klaar voor de volgende koe.

melkrobot

Koeien die pas gekalfd hebben kunnen onmiddellijk toegelaten worden tot de robot. Nadat het is ingevoerd in het systeem wordt de biest automatisch gescheiden. Na het melken van een dergelijk speciaal geval wordt de melkapparatuur automatisch schoongemaakt.

Na iedere melking worden de uierreinigingsrollen schoongespoeld en gedesinfecteerd. Na iedere tiende melkbeurt volgt een korte tussentijdse spoeling van de melkvoerende delen van de robot. Mocht er tijd tussen twee melkingen dermate lang zijn dan wordt tussentijds een extra spoeling uitgevoerd. Tijdens het melken bewaakt het robotsysteem constant alle functies. Indien nodig, corrigeert de robotarm de verschillende functies onmiddellijk. Geleidbaarheid, melkstroom en melkduur worden per kwartier gemeten. De gegevens over melkgift en melktijden worden samen met de andere metingen doorgegeven aan de pc in het kantoor.

Als optie kunnen de koeactiviteiten ook worden gemeten. Hierdoor kan de robot de veehouder op een mogelijke tochtige koe attenderen.

"De Voskuilen"
Familie van Maanen
Emminkhuizerlaan 6
3927 EC Renswoude
Tel./fax 0318-572060 (bgg 06-27152610)

www.devoskuilen.nl
boerengolf@devoskuilen.nl

FB Like ons op Facebook

Openingstijden per 1 oktober 2024
• Zondag: gesloten
• Maandag: gesloten
• Dinsdag: 9.00 - 23.00 uur
• Woensdag: 13.30 - 23.00 uur
• Donderdag: gesloten
• Vrijdag: 13.30 - 23.00 uur
• Zaterdag: 9.00 - 23.00 uur

Wij zijn gesloten:
6 september t/m 9 september

Let op! Het is niet toegestaan honden mee te nemen naar ons.